2012. augusztus 2., csütörtök

Hogyan készülök fel az állásinterjúra?

Miután sikeres záróvizsgát tettem, megkaptam a leszerelési lapot, és a barátnőmmel végigszáguldottunk az egyetemen, hogy mindenhol megkapjuk a szükséges aláírást, hogy semmiféle tartozásunk sincs az iskola felé. Ebben a röpke fél órában el is búcsúztunk az egyetemtől, az egyetemista évektől, és ekkor realizálódott bennünk, hogy ennyi, vége, jön a felnőtt élet és vele együtt az első megpróbáltatás: az álláskeresés.

Az önéletrajzomon annyit kellett frissíteni, hogy beírhattam a végzés évét --> végre :). Még az előző szemeszterben a Karrier Iroda szervezésében volt egy előadás a jó önéletrajzról és a jó motivációs levélről. Nagyon hasznos kis előadás volt, gyorsan meg is csináltam még aznap a szerintem szuper CV-met. Aztán jött az állásbörze, ahol az egyik karrier irodás lány átnézte nekem, persze rengeteg dolgot még kijavított benne, de mostanra egy egészen jó kis önéletrajzom van magyar és angol nyelven.

A hosszú bevezetőm lényege az, hogy az állásinterjúra való behívás előfeltétele véleményem szerint a jó önéletrajz és a jó motivációs levél... Az utóbbi számomra mindig elég macerás, az hogy lényegre törő legyen, mégis úgy fogalmazzak, hogy minden benne legyen és ne legyen túl "benyalós", túl sablon... Szóval nem könnyű, na :)

Ha behívnak egy céghez, akkor jó, ha tudjuk mire számítsunk. Az első interjúm előtt nagy segítség volt a Karrier Iroda Útravaló című kiadványa. A képen is látszik, hogy eléggé rongyossá olvastam szegényemet, plusz nyakon is borítottam egy vödör kávéval, szóval bocsi... :D

 

Ebből és egy barátnőm tapasztalataiból készültem életem első interjújára. Most csak azokat a kérdéseket  írom le, amikkel már én is találkoztam és dőlt betűkkel kiegészítem a saját észrevételeimmel őket.

  1. A pozíciót kínáló céggel kapcsolatos ismeretekre irányuló  kérdések:
  • Mit tudsz a cégről? Honnan hallottál róla?
  • Miért szeretnél nálunk dolgozni?

     2. Az önéletrajzodra vonatkozó kérdések:
  • Számolj be az eddigi munkatapasztalataidról! -- Pályakezdők esetén: szakdolgozat, szakmai gyakorlat*.
  • Miért azt az egyetemet/főiskolát választottad? -- Tőlem az egyik interjún a gimire is rákérdeztek
  • Mely tárgyakat szeretted leginkább/legkevésbé?
  • Milyen az ideális munkahely számodra?
  • Aki olyan helyzetbe került az egyetemen, mint én, és csúszott, az számítson rá, hogy megkérdezik, hogy ennek mi az oka.

     3. Motivációk, célok:
  • Milyen terveid vannak a következő 3-5 évre?
  • Milyen pozícióban szeretnél nálunk dolgozni?
  • Milyen számodra egy ideális vezető? Jó vezetőnek tartod magad?
  • Milyen elképzeléseid vannak a fizetéssel kapcsolatosan?

     4. Személyiség, munkavégzés:
  • Mik az erős/gyenge pontjaid?
  • Mivel töltöd a szabadidődet?
  • Konfliktushelyzetekben hogy lépsz fel?
  • Ami nekem fura és új kérdés volt, hogy mit gondolt rólam a szakmai gyakorlat vezetőm, milyen visszajelzéseket kaptam a munkavégzésemmel kapcsolatban.

Eddig csupán két interjún voltam, és ezeket kérdezték. Az első interjú HR-es volt, a másik amin voltam már szakmaibb jellegű volt, egy hozzáértő mérnökemberrel. Az első helyen azért nem jutottam tovább, mert az angol interjún elbuktam. A másodikról nem tudok semmit, pedig váltig állították, hogy minden esetben kapok visszajelzést. Hát nem kaptam. Sajnos nem tudom hogy kellene erre a szituációra reagálnom. Írjak nekik, hogy most mégis mi van :) ? Ha valamelyikőtök járt már hasonló cipőben, kérem segítsen.

* A szakmai gyakorlatról és a szakdolgozatról mindkét helyen sokat kérdeztek az interjúztatók. A HR-es lányoknak közérthetően, egyes fogalmakat elmagyarázva beszéltem ezekről. A mérnökös interjún szakmaibb dolgokba is belementünk mindkét témában.

Ti jártatok már állásinterjún? Mik a tapasztalataitok? Szeretnétek olyan bejegyzéseket ahol leírom mit és hogyan tartalmazzon egy önéletrajz és egy motivációs levél?

Remélem hasznos volt számotokra ez a bejegyzés, és nem untátok nagyon :). Szép napot ! :)



2 megjegyzés:

  1. Jól belekérdeznek a dolgokba... :-S
    Egyébként akartam is kérni, hogy azt a szuper CV-t majd oszd meg velem, hogyha nem titkos, nekem is frissítenek kéne. :)
    Illetve részemről érdekelne, hogy milyen egy jó motivációs levél! :)
    Ha lesz állásbörze megyünk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom azért van ennyi kérdés, hogy minél több mindent kiderítsenek a jelentkezőről. Ezért is írtam le, hogy mire lehet nagyjából számítani. Nekem is sok segítség volt ez az interjúk előtt :) Előkészületben vannak már az önéletrajzos/motivációs leveles bejegyzések. Állásbörze...naná :)

      Törlés