2014. január 8., szerda

Ajánló - Filmek

Sziasztok!

Régen jelentkeztem az Ajánlóval, de szeretném újra visszahozni ezt a rovatot (is). Rögtön két filmet is hoztam mára azok közül, amiket az elmúlt hónapokban néztem. Hétközben, ha egyedül vagyok, inkább sorozatokat nézek és hétvégén K-val közösen nézünk filmeket. Legtöbbször én vagyok a kompromisszumra hajló fél, azaz romantikus filmek vagy vígjátékok helyett thrillerek, krimik vannak a porondon. Ezt nem is bánom, mert őszintén szólva gyakran már idegesítenek a szenvedős, szeretlek/nem szeretlek filmek (félreértés azért ne essék: egy P.S. I love you-t vagy egy Szilveszter éjjelt bármikor újra néznék).

Figyelem - a következő sorok spoiler-gyanúsak :) (bár igyekszem nem elmondani mindent)

A 2006-os Ne szólj senkinek c. filmet múlt héten néztük meg és igazán magával ragadott. Hiába kellett volna tanulnom, inkább ezt néztem, mert érdekelt mit hoznak ki a történetből a film végére :P.

Kép innen
Az Életrevalók óta tudom, hogy érdemes a francia filmekre odafigyelni. Amikor pedig világossá vált számomra, hogy a főszereplő egy és ugyanaz a személy a két filmben (Francois Cluzet), még inkább kíváncsi lettem. A történet elején a főszereplő Alex feleségét meggyilkolják, ezután nyolc évvel később járunk, amikor a gyerekorvosként dolgozó férfit felkeresi két rendőr, hogy a felesége megölésének helyszínén két férfi holttestét is megtalálták és véleményük szerint köze van egymáshoz a három gyilkosságnak. Az egész ügy gyanúsítottja Alex lesz, akiről kiderül, hogy nyolc éve ő volt az első számú gyanúsított a felesége megölésében is. Innentől kezdve lesz csak érdekes a történet, hiszen Alex e-mailt kap, amiből arra következtet, hogy a szerelme, Margo még életben van... Végig nagyon izgalmas, ahogy kibontakozik a teljes történet a néző előtt, ahogy közben próbálgatod összetenni a darabokat, hogy na akkor most hogy is van ez: él, nem él a nő, ha él, akkor hogyan, ha nem, akkor ki áll a videók mögött, kik azok az emberek, akik üldözik Alexet, őt akarják elkapni, esetleg mást akarnak tőrbe csalni, ki ölte meg a két férfit és ki ölte meg a nőt...:)
Aztán persze jön a fim vége, a csattanó, aminél nem mondom, hogy 120 perc alatt nem lehetett következtetni  valami hasonlóra, de azért mégis érdekes volt és nem teljesen olyan, mint amire számítottam.

Ajánlom ezt a filmet, ha szerettek a párotokkal közösen filmezni, szeretitek a csavaros, izgalmas történeteket és nem zavar titeket, ha kicsit hosszúra nyúlik a film (125 perc).

A másik filmet még valamikor novemberben néztük, a címe Fejvadászok...és norvég. A skandináv országok filmjei is nagyon ütősek, gondoljunk csak a Tetovált Lányra vagy a Hideg Prédára, így ezt a filmet is nagy bizakodással fogadtam. 


A film lényegét jól megfogalmazták a port.hu-n:

"Roger Brown Norvégia legsikeresebb fejvadásza, aki hivatása mellett titokban műkincs tolvajként tevékenykedik, nem kevés hatékonysággal. Ám amikor eddigi legmerészebb betörését készíti elő, rá kell jönnie, vadászból ezúttal üldözötté vált. Méltó ellenfélre talál, akinek nemcsak műkincsekre fáj a foga, de célja elérése érdekében az emberéletet sem kíméli. Kezdetét veszi az országos hajtóvadászat."

A főszereplő először nagyon nem volt szimpatikus, kis nyikhaj, aki azt hiszi pénzért mindent és mindenkit megkaphat. Ahogy gördülékenyen halad előre a történet, és üldözött lesz, egyre szimpatikusabb volt és rájöttem, hogy nem véletlenül olyan sikeres a szakmájában, amilyen, és azért szorult vér rendesen a pucájába. Ez is olyan film, ahol nem áll össze elsőre a történet, nem tudod ki kivel van, egyáltalán nem kiszámítható a történet folyama, a végén meg homlokon csapod magad, hogy most tényleg?? :)

Óóó, és egy fontos dolgot kihagytam: egy ismerős arc is szerepel a filmben - méghozzá Nikolaj Coster-Waldau, alias Jamie Lenister. A Trónok harcában is jól áll neki a rosszfiú szerep, de azért ott is és a Fejvadászokban is a jóknak (jobbaknak?) drukkolok :)

Láttátok valamelyik filmet? Esetleg sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket valamelyik iránt?

Szép napot Lányok!
Réka

6 megjegyzés:

  1. Elsőt nem láttam,de lehet,hogy belenézek.Fejvadászokat kb. másfél éve láttam és annyi megmaradt belőle,hogy ez a film beteg.Sára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) tényleg kicsit beteg, de érdekes is, meg jól összerakott film, na :)

      Törlés
  2. Még egyiket sem láttam, de jónak hangzanak, és azért a Fejvadászoknál "Jaime" sokat dobna szerintem nálam :D

    VálaszTörlés
  3. Mindkettő felkeltette az érdeklődésemet, remélem hétvégén egyet meg tudok nézni. Az Életrevalók szerintem is nagyon jó film, annak ellenére hogy dráma még nevetni is tudtam rajta, jól kitalálták.

    VálaszTörlés