2015. január 20., kedd

Sütőtöktorta narancskrémmel

Még október elején felmerült bennem, hogy milyen izgalmas lehet a sütőtököt sütialapanyagként használni. Az ötleten felbuzdulva, rögtön nekiálltam megkeresni az ideális receptet. Nosaltyn találtam rá az eredeti ötletre, ahol viszont kókuszos krémmel készül a torta. A kókusz és a sütőtök nálam valahogy nem fér össze, így a szokásos mascarpone-habtejszín kombinációt hívtam segítségül, most éppen naranccsal karöltve. Az októberi sütőtöktortám nagy sikert aratott, még Húgom is két szeletet fogyasztott belőle, persze amint megtudta, hogy a sütemény alapját a sütőtök képezi, váltig állította, hogy nem is ízlett neki :)


Múlt héten Anya sütőtöklevest főzött, ami folyományaként kb. fél kilónyi tök megmaradt, illetve a mascarpone lejárati ideje vészesen közelgett, úgy döntöttem, hogy ismét elkészítem a tortát.


Az eredeti recept nem írja a cukor mennyiségét, én most 100 g barnacukrot tettem a tésztához, így éppen kellemesen édes lett a végeredmény. Viszont ha a sütőtökötök kellőképpen édes (az enyém nem volt az), akkor kevesebb cukor is elég kell legyen (kb. 80 g).

Amit még változtattam az az volt, hogy vaníliáscukor helyett vaníliarudat használtam (volna, mert ügyesen kihagytam), illetve vaj helyett sütőmargarint (90 g) és vajízű sütőmargarint (10 g) használtam. Továbbá az egészet megbolondítottam egy kis Pumpkin Spice-szal, ami elkészítését Ritánál olvashatjátok. Nagyon szeretem ezt a fűszerkeveréket, csodálatos illata van és mivel az alapja a fahéj, így sok, alapból fahéjas, sütiben is megállja a helyét. az almás- vagy szilvás pitének például sokkal karakteresebb ízt ad.

A felvert tojásfehérje hozzáadása előtt nagyon sűrű tésztánk van, ezért a tojáshabból elsőre egy nagyobb evőkanálnyit adjunk csak a masszához, hogy lazítson a tészta állagán. Ezután mehet hozzá a maradék fehérje is, gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzatok, nehogy összetörjön a habotok.


Én a képen látható lyukas "fakanalat" szoktam az összekeveréshez használni, de szerintem egy egyszerű fakanállal is lehet ügyesen dolgozni.

Az elkészült tészta így néz ki:


Még ebben az állapotban is sűrű a massza, így kicsit nehéz a tortaformában egyenletesen eloszlatni, de nem lehetetlen a feladat :)

A krém nagyon egyszerű, csupán három (négy) hozzávalóra van szükség.


A négy azért zárójeles, mert egy kis habfixáló nem árthat, hiszen a mascarpone meglehetősen lágy halmazállapotú.  Először habverővel kicsit átdolgoztam a sajtot, majd hozzáadtam a narancs levét és a facsarón fennmaradó gyümölcshúst is, végül a habbá vert tejszínt. Amíg a tortalapok sültek a krémet hűtőbe tettem.

Sajnos a sütés előtt és után nem készültek fázisfotók, mert rámesteledett, de azért a végeredményt megörökítettem:


Ez nem az a torta, ami a születésnapi bulik fénypontja lehet, viszont könnyed édességként megállja a helyét a vasárnapi ebédek után vagy a szombati baráti traccspartik alkalmával.

Sütöttetek már olyan süteményt, amelynek valamilyen zöldség az alapja? Hogy tetszik ez a torta, kipróbálnátok?

Legyen szép napotok, köszönöm, hogy ma is bekukkantottatok hozzám.

Réka

2 megjegyzés: