2012. október 23., kedd

Mert sütni jó

Kedves Lányok!

Nem tudom Ti mivel töltöttétek a hosszú hétvégét, én sokat pihentem, a szerelmemmel és a családommal igyekeztem hasznosan eltölteni az időt. Régi-új szenvedélyünknek, a dartsnak hódoltunk (A páromnak és nekem régi, anyuéknak újkeletű ez a sport) sokat, beszélgettünk és jókat ettünk. Mama még poénkodott is, ha országunk vezetője látná ezt a dőzsölést, akkor jönnének csak igazán a megszorítások...Nem élünk nagy lábon, de néha jólesik "kirúgni a hámból". 

A pénteki sütögetés folytatásaként vasárnap házi pilóta kekszet készítettem. A receptet innen kerítettem. A hozzászólásokban többen panaszkodtak arra, hogy kemény a tészta, és ez egy-két napos állás után sem változik. Ezt megelőzendő az előírt 20 dkg margarin helyett 25 dkg-ot és egy fél zacskó sütőport is kevertem a tésztába. Az állaga így szerintem tökéletes lett. Párommal tegnap kielemeztük, hogy mennyire hasonlít az eredetire, és a tésztája ízre szinte ugyanaz. A krémmel már más a helyzet. Finomnak nagyon finom, de nem pilóta. Legközelebb eszközölök némi változtatást. az egyik opció az, hogy főzött krémet csinálok. Ugyanezek az összetevők, de több kakaóval és gőz fölött összefőzve. A másik ötlet az, hogy ugyanazokkal a hozzávalókkal készítsem a krémet mint a tésztát, a lisztet leszámítva. Majd próbálkozom ^^.

Természetesen kattogtattam is:



Tesómnak ma van a névnapja, ebből az alkalomból tegnap Sacher torta is készült (ha érdekel a recept szívesen megosztom Veletek is). Anyu sütötte, én csak a keze alá dolgoztam:


A pilóta a torta mellett landolt:


Ma is folytatódott a sütögetés. Reggel bedagasztottam egy újabb adag croissant. Holnap reggelig a hűtőben pihennek a kiflicskék, arra várva, hogy a párom a munkában frissen tudja megenni őket <3. 

Az édesség, amit ma sütöttem jó alternatíva a felhalmozott tojásfehérjék (ismerős probléma, igaz?) hasznosítására. A recept a Reader's Digest által kiadott gyűjtögetős-lefűzős Nagy Szakácskönyvből származik.



Epres habcsóktorta:
  • 8 tojásfehérje
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 kk. vaníliaesszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/4 kiskanál só
  • 45 dkg cukor
  • 50 dkg felszeletelt eper
  • kb. két bögrényi felvert tejszínhab
A tojásfehérjéket nagy keverőtálba tesszük és szobahőmérsékleten 30 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk az ecetet, a vaníliát és a sót. Közepes fokozaton félkemény habbá verjük. Apránként (két evőkanalanként) beleszórjuk a cukrot és magas fokozaton fényes, kemény habbá verjük.
A habot kikent tortaformába terítjük és 150 °C-on 50-60 percig sütjük, amíg kissé megpirul.
Süteményrácsra tesszük hűlni. Eperrel és tejszínhabbal kínáljuk.

Ez az eredeti recept. Én 11 tojásból, 54 dkg cukorból, az ecetet elhagyva készítettem el. A cukor adagolással sem bíbelődtem hosszasan - három részletben öntöttem a cukrot a habba. Beletettem fél citrom levét és a tortaformába egyszerre csak a hab felét tettem, majd megszórtam kandírozott citrommal és erre simítottam a maradék habot. Az eper és a tejszínhab sem szükséges hozzá. Nagyon nagyra megnőtt, a második képen a skatulyával a méreteket akartam szemléltetni.




Mivel töltöttétek a szabadnapokat? Sütöttetek? Pihentetek?

További szép napot! Köszönöm, hogy benéztetek hozzám.
Réka

5 megjegyzés:

  1. Oh, nyámi..mennyi finom süti :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, a pilótát meg kell majd csinálnom :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom :) Nagyon fini a tésztája, a krémmel pedig egy kicsit kísérletezni kell. Bár ez a változat is finom, de nem az igazi :)

      Törlés
  3. Ó, az a habcsóktortaaaa! :) Szívesen megkóstolnám. :)))

    VálaszTörlés