2015. február 21., szombat

Hajdiagnosztika #1 - A kezdetek

Ma olyan témát választottam, ami számomra elég kényes, és sajnos az elmúlt években, de főleg az elmúlt hónapokban nagyon megkeserítette az életem: a hajam. Ami végül arra késztetett, hogy megírjam a történetem, az az, hogy esetleg másnak is segíthetek, ha hasonló problémákkal küzdd.


A hajam soha nem volt vastagszálú, de a mennyiségével nem volt problémám, egészen 16 éves koromig, amikor egészen váratlanul foltokban hullott, majd ez magától elmúlt és visszanőtt a hajam is. Ezután megint minden a normál kerékvágásban zajlott, de kb. 23-24 éves koromban ismét hullani kezdett a hajam, ami mindig visszanőtt, de egyre vékonyabbak lettek a szálak, mostanra elértem egy olyan állapotot, hogy amellett, hogy vékony és élettelen a hajam, még ritka is. Ha megmosom, egy napig még áll valahogy, de a többi napon már trükköznöm kell, hogy hogyan fésüljem, hogy ne nagyon látszódjon a fejbőröm (ami egyre inkább elkerülhetetlen). Tavalyelőtt egy egészen más probléma miatt jártam bőrgyógyásznál, aki cseppet sem kedvesen kimondta a diagnózist: kopaszodom. Akkor ez, 25 évesen lesújtott, főleg, hogy nem is láttam én akkor még súlyosnak a helyzetet ...azt hozzáteszem, hogy a problémára megoldást nem javasolt. Ezért egy-két hónapra rá időpontot kértem egy magánbőrgyógyászhoz, aki felírt egy ecsetelőt és ajánlotta, hogy használjam a LRP érzékeny fejbőrre való samponját. Ez utóbbit azóta is rendszeresen használom, azonban az ecsetelő használatát abbahagytam, mert  iszonyúan zsírosította a hajam, minden nap hajat kellett mosnom, ami egyenlő a több hajvesztéssel.

Ezután néhány hónapig egyébként egészen rendben volt a hajam és a fejbőröm, mert időközben Anya elkezdett használni egy gyógyszertári krémet, ami az én bőrömnek is jót tett és néhány kedves kis hajszál el is kezdett nőni a homlokom feletti vonalban. Júliustól kezdődően viszont megint romlott a helyzet, az utóbbi hónapokban sok weboldalt átolvastam, majd PCO-ra gyanakodva elmentem nőgyógyászhoz, akinek elsírtam a bánatom, és a sírást szó szerint értsétek, aki miután megtudta, hogy szedek fogamzásgátlót, "megnyugtatott", hogy ez nem lehet PCO...arra a kérdésre, hogy akkor mitől nincs hajam azt felelte, hogy a hajhullás/hajritkulás okát gyakran az orvosok sem tudják kideríteni. Szép remények.

A vizsgálat után kicsit háttérbe szorult a hajam, mert egyéb gondok szakadtak a nyakunkba, de úgy másfél hónapja, amikor már szinte minden nap bőghetnékem volt a hajam miatt, elkezdtem kutakodni a neten és olvastam a hajdiagnosztika lehetőségéről. Azonban elrettentettek az árak, nem is feltétlenül a vizsgálat ára, hanem a javasolt termékek horribilis összegei, amik a vélemények szerint nem is használnak...Ezek után majdnem megvettem egyhavi Vichy Dercos Neogenicet, amiben a reményt láttam. Végül a rendelés előtt rátaláltam a Mammut Egészségközpontra, ahol orvos (és nem kozmetikus, nem hajszakértő és egyéb foglalkozású) végzi a vizsgálatot.

Két hete el is mentem a klinikára, ahol elmondtam a doktornőnek a problémám, aki megnézte a hajhagymáimat és megnyugtatott, hogy ott vannak a kis hajszálak, azonban valami miatt, ahogy kibújnak, ki is hullanak. Ennek sok oka lehet, amit elsőre felvetett, az a PCO, ami esetén a férfi nemi hormonok nagyobb arányban vannak jelen a szervezetben, amit ugye a nőgyógyász a gyógyszer miatt kizárt, azonban a doktornő ragaszkodott hozzá, hogy menjek el ismét nőgyógyászhoz és kérjek tőle hormonvizsgálatot, valamint kismedencei ultrahangra is jelentkezzek be. Azt nem említettem, hogy a neten én utánanéztem, hogy milyen laborvizsgálatot kérhet a hajdiagnoszta, amit én el is végeztettem, így vérképpel a kezemben mentem hozzá. A paraméterek alapján amúgy nincsen gond, bár sajnos a pajzsmirigy-működés lemaradt a listáról, de ezt a hormonos vérvizsgálatkor igénylem majd. 

Ha már a vérképnél tartunk: mivel veszélyes üzemben dolgozom, fél évente vérvételre kell járnom, ami következtében már feltűnt, hogy a limfocitaszámom és a szegmens mindig a normál értékeken kívül esik, amit mindenki elintéz azzal, hogy gyulladás van a szervezetemben. Azért azt ne magyarázza meg nekem senki, hogy normális az, hogy folyamatosan gyulladásban van a szervezetem, de egyszerűen egyik orvos sem küld tovább...próbáltam már elküldetni magam góckutatásra, de a szavaim mindig süket fülekre találnak. Most abban reménykedem, hogy mivel fizetős nőgyógyászhoz megyek, az ultrahang és a hormonos vérvétel (amit persze csak orvosi kérvényre csinálnak meg) is simán meglesz és talán egy góckutatást (amiben fül-orr gégészeti, belgyógyászati és fogászati vizsgálat is van!) is el tudok intézni.

A hajdiagnosztikán a doktornő nem hagyott kezelés nélkül: kaptam egy szteroidos, alkoholos, szalicilsavas ecsetelőt, amit minden este a fejbőrömbe kell masszírozni, szerencsére ez nem zsírosítja a hajtöveim, valamint egy koffeines gyógyszertári sampont és egy étrendkiegészítőt.

És hogy mit is akartam kihozni a posztból?

Azt, hogy ne várjatok sokat, ha hullani kezd a hajatok, esetleg még ritkul is. Keressetek egy hajdiagnosztikával is foglalkozó bőrgyógyászt és addig ne hagyjátok lerázni magatok, amíg nem lesz annyi hajatok, amennyi korábban volt. Én ezt fogom tenni, mert elegem van abból, hogy a buszon ülve azt stírölöm, hogy kinek mennyi sok haja van és hogy lehet az, hogy a nálam vagy húsz évvel idősebbnek is több és szebb haja van, mint nekem.

A doktornő amúgy azt ígérte, hogy a kezelésnek köszönhetően 2-3 hét múlva már láthatóak lesznek az új hajszálak, kíváncsian várom. Addig is szorgalmasan használok/beveszek mindent és igyekszem a legjobb orvosokat felkutatni, hogy a dús hajkorona ne csak álom legyen.

Réka

12 megjegyzés:

  1. Hát, ezek után én nem sírok, hogy vékonyszálú a hajam...remélem, hogy a kivizsgálás után kiderül, hogy mi a probléma! :)

    VálaszTörlés
  2. Drukkolok, hogy kiderüljön, mi a probléma!
    Amikor írtad, hogy nőgyógyász azt mondta, nem lehet PCO, hisz szedsz fogamzásgátlót, nyiladozott a bicska a zsebemben... Nagyon gáz, amikor egy nőgyógyász ennyit tud erről a betegségről :(

    VálaszTörlés
  3. Nagyon drukkolok, hogy hamar kiderüljön mi a baj és megfelelő gyógymódot találjanak neked rá! Nekem ugyan hullani szerencsére nem hullik a hajam, pedig festetem, de igyekszem vigyázni rá mindenféle hajápolási termékkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kami, Pancsi és Szilvi a támogatást^^

      Törlés
  4. Szia! Nekem is egyre kevesebb hajam lett az évek során. Aztán amikor abbahagytam a fogamzásgátlót, mert babát szerettünk volna, jött sorra a többi gond. Magánrendelésre járok mindenhová, de nem kaptam tájékoztatást arról, hogy jó 10-12 évi gyógyszerszedés kicsinálja a hormonháztartásomat. A hajhullás is erősödött. Kértem ultrahangot, hormonvizsgálatot. Kiderültek a ciszták és hogy a hormonjaimmal is baj van. Erre a megoldás vagy a türelmes várakozás (lassan egy évnél tartok), vagy a hormonos kezelés :S És hajvizsgálatra is elmentem egyidőben. Azt mondták nekem is, hogy vannak kis hajak, de gyulladt, seborrheás a fejbőröm (ezt okozhatja a hormonprobléma). Kaptam Alpicort (vényköteles) ecsetelőt, Alpecin Duo samponnal mosom a hajam és Forcapilt szedtem 3 hónapig (étrendkiegészítő). Fél év alatt teljesen megszűnt a hajhullásom, tincsekben nőnek a kis hajaim :) Ma már csak a sampont használom, de azt muszáj, mert próbáltam mást is és úgy viszketett tőle a fejem, hogy majd' levéstem. Bár a hormonális problémám nem oldódott még meg, de a hajam jó úton jár, ez is valami :) (És csak félve teszem hozzá, hogy bár ultrahangon egyértelműek voltak a cisztáim, és vérképből kiderült, hogy nincsen progeszteron termelésem, a nődoki mégsem mondta ki, hogy ez PCO...)
    Remélem hamar rendeződik Nálad, kitartás! És örülök, hogy felhoztad ezt a témát, mert sokakat érint, csak nem nagyon beszélünk róla.
    Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretnénk hamarosan babát, ezért is aggaszt a PCO kérdés, és ezért is szeretnék minél hamarabb eljutni orvoshoz. Arról az orvosról, akihez menni szeretnék, jókat hallottam, így remélem mindenben a segítségemre lesz. Tényleg jó lenne, ha többet hallanánk erről a betegségről, hiszen én is csak úgy értesültem róla, hogy utánaolvastam a neten. Olyan adatokat is olvastam, hogy a nők 5-10%-a érintett lehet a betegségben, akkor viszont nem értem, hogy az orvosok, a nőgyógyászok(!) miért nem fektetnek nagyobb hangsúlyt a kivizsgálására. Idén én is 9. éve szedem a fogamzásgátlót és ezt az orvos is tudja, mégsem mondta egyszer sem, hogy esetleg illenék már leállni vele. Eddig kétszer hagytam abba három hónapra a szedést, mert egyik barátnőm felhívta a figyelmet arra, hogy a pihenők jól jönnek, de szeretném végleg abbahagyni. Örülök, hogy nálad használt a kezelés. Nekem is Alpicortot írt fel a doktornő, étrendkiegészítőként a Merz Spezialt szedem, a samponom pedig a Plantur 39 (amit amúgy a menopauzába lépő nők hormonzavarai miatti hajhullására ajánlanak). Ez utóbbiról nagyon jókat olvasni, eddig kétszer mostam vele hajat és azt tapasztalom, hogy nagyon puha lesz tőle a hajam. Nagyon bízom ezekben a szerekben, hogy legalább a tüneteket kezelik.

      Törlés
    2. Örülök ennek a témának, én is hasonló problémával küzdök. Szitén még csak 25 éves vagyok, és nem árt tudni, hogy csaknem 6 éve szedek fogamzásgátlót. Kb 3 éve vettem észre, hogy kicsit jobban hullik a hajam, akkor elmentem a gyógyszertári ingyenes hajdiagnosztikára, de miután 10+ ezerért ajánlott csodaszereket, amiknek kicsit utánanézve nem sok értelmét láttam, beértem egy vaddisznósörte hajkefével, hátha az majd stimulálja a fejbőröm. Aztán kb évente eszembe jutott, de sajnos hozzád hasonlóan én is igyekeztem megfeledkezni a problémáról. 2013 őszén elmentem magán bőrgyógyászhoz, azt mondta a korpától van, mossam sűrűbben, felírt egy szteroidos ecsetelőt és SLS-t hasmosáshoz. Előbbit hamar elhagytam, utóbbit pedig úgy vettem, hogy elég lesz az Alverde, Alterra sampon vonalból, vettem egy Bioderma Nodé sampont és azóta is azt használom. Már nem korpás a hajam, de nem ez volt a probléma, mert nekem is egyre jobban átfénylik a fejbőröm.
      Múlt héten ismét voltam bőrgyógyásznál, most egy másikhoz mentem. Ő rögtön férfias kopaszodásként diagnosztizálta, ami szerinte ilyen fiatal korban nem természetes. Eltanácsolt a fogamzásgátló szedésétől, és ajánlott egy nőgyógyászt is, mert szerinte mindenképpen érdemes megnézetni a hormonjaimat, plusz általánosan is kivizsgálni. Az az igazság, hogy mindig gondolkodtam, hogy legjobb lenne letenni a tablettát, de végre itt az idő, a mostani az utolsó levél. Kicsit félek, hogy esetleg Anikóhoz hasonlóan, csak rosszabbodni fog a hajhullás, ugyanakkor bíztató is, amit írt. Meglátjuk, milyen gyorsan sikerül visszaállítani az egyensúlyt.

      Törlés
    3. Nekem is ez lesz az utolsó levél a tablettából. Végre kaptam időpontot péntekre nőgyógyászhoz, kíváncsi vagyok mit fog mondani. Mindenesetre az ambuláns lapomat elviszem hozzá, amin a PCO, mint a hajhullás lehetséges oka, szerepel. Örülnék, ha végre pont kerülne a dolog végére, hogy ha szükséges, minél hamarabb elkezdhessem a kezelést/diétát, amit az orvos javasol majd. Nagyon remélem, hogy nálad is hamar kiderül a hajhullás oka és orvosolják a problémát.

      Törlés
  5. Jaj, ezt nem volt túl jó végigolvasni....remélem sikerül rátalálni a megfelelő gyógymódra. Átérzem én is, 10 évembe telt mire egy bőrgyógyász ki tudta írtani a szervezetemből és eltávolította az arcomról a futószemölcsöket és a fejbőrömmel is sok problémám volt. Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy a te panaszaid elmúltak. Remélem, hogy pénteken már többet fogok tudni az állapotomról, úgy vagyok vele, hogy derüljön ki minél hamarabb, ha ez PCO, vagy már mehessek tovább (ezt kizárva) egyéb vizsgálatokra.

      Törlés
  6. Szia!
    Bocsi, hogy név nélkül, lusta vagyok ezért profilt létrehozni.
    Amit leírtál, hogy a vérképed alapján gyulladás van a szervezetedben, szerintem ez lehet a ludas! Pajzsmirigyed mindenképp meg kellene vizsgálni (a sima ultrahang is megteszi). Nekem tavalyelőtt pajzsmirigy-gyulladásom volt (annyit a magyar egészségügyről, hogy majdnem 3 hónapot jártam orvostól-orvosig, mire kiderült, hogy mi a bajom)... Miután meggyógyultam, rá pár hónapra elkezdett hullani a hajam, és sajnos egy nyár alatt a hajtömegem 2/3-át elvesztettem. Szörnyű érzés átélni, mikor látod, hogy egyre kevesebb hajad van :( Most ott tartok, hogy tincsekben nő vissza a hajam. De ehhez kellett majdnem egy év. Én Biovanne-t szedek már lassan egy éve folyamatosan, és mellé nagy dózis E-vitamint. Azt tudom neked javasolni, hogy mindenképpen vizsgáltasd ki magad, mert a szervezeted a hajhullással jelzi, hogy baj van! Ha kiderül, hogy mi a bajod, és kapsz rá megfelelő kezelést, szép lassan a hajad is visszanő majd. És addig is szedj sok vitamint! Ne keseredj el! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a bátorító szavakat :) Mindenképpen utánajárok a dolgoknak. Mivel amúgy is kaptam beutalót egy IR vizsgálatra, a pajzsmirigyműködés-vizsgálatot is kérni fogom. Örülök, hogy neked már orvosolták a problémát és, hogy a hajad is rendbe jön. Remélem én is beszámolhatok hamarosan a pozitív változásokról.

      Törlés